top of page

TÁJÉKOZTATÓ - ÚTMUTATÓ

FELTÖLTÉS ALATT... Kérünk, nézz vissza később...

Legfontosabb, hogy ne az eszköz határozzon meg minket a lóval való foglalkozás során! Vagyis ne azért hajtsa végre a ló a feladatokat, mert épp olyan erősségű felszereléssel kérték. Optimális esetben az a cél, hogy hogy későbbiekben mindent eszköz nélkül is véghez vigyen kényszerítés nélkül. Ám kezdetekben a megfelelő kellék óriási segítség lehet a lóval való kommunikáció kialakításában. Azért is, is használunk eszközöket, hogy pl.: kezünkkel adott jeleket láthatóbbá tegyük, a csapó vége legyen az intő jelünk akár ahogy lovak egymás között a fogukat használják vagy hogy korlátokat húzzunk a kezdetekben segítség gyanánt stb. Ha sikerült lefinomítanunk a kötelek által adott jeleket, akkor már nem korrigálás, hanem további finomítás céljából képezhetjük a lovat még magasabb szintekre.

 

Természetes lóbarát gyapjúfilc nyeregalátét


Anyagösszetétel:
90%-os DHG minőségű gyapjúfilcből készül, mely Öko-Tex Standard 100 szabványnak megfelelő festéssel készült.
Vastagság: 5-6mm közötti, 3 rétegű (előfordulthat a legfelső réteg eltérő százalékú gyapjút tartalmazhat a tartósság miatt, de a ló szőréhez simuló réteg garantáltan szabványnak megfelelő természetes gyapjúfilc)

Moshatósága:
Inkább kézi mosás javasolt, de alacsony (30°)vagy gyapjú programmal mosógépben is mosható. Szárítógép és vasaló esetében is szintén a legalacsonyabb fokozat javasolt.

 

Mit kell tudni a gyapjúfilc nyeregalátétről, milyen előnyökkel jár?
• Légáteresztő képességű, így sokkal kevésbé tud aláizzadni a ló egy kiadós lovaglás után
• A gyapjú filc rendkívül ellenálló, tartós a 10% szintetikus anyag miatt, a 90% gyapjú pedig teljesen természetbarát
• Rendkívül könnyen idomul a ló hátához az anyag rugalmassága és minimális varrásvonalak miatt
• Kémiailag képes megkötni az izzadságot, mégis rövid szellőzés után ismét kellemesen friss illatú
• Lenyűgöző intenzív színvilág és választék
• A régi jólbevállt katonai lópokrócok is gyapjúból készültek, amit anno szintén nyeregalátéthez használtak őseink

A fonatolt kötél tulajdonságai
A csomózott kötőfék általában 6mm vastagságú fonatolt kötélből készül (ált. polipropilén vagy poliészter anyagból), amely a legszigorúbb minőségi követelményeknek is megfelelnek: a kötelek tartóssága és kémiai anyagokkal szembeni ellenállása kiváló, továbbá szakítószilárdsággal és színtartóssággal rendelkeznek. Szakítószilárdságot tekintve pl.: a csomózott kötőfékhez használt 6 mm vastagságú kötél 120-360 kg-ig, míg a nyakmadzaghoz és kiképzőszárhoz használt 14 mm-es 960-1280 kg-ig garantált. Éppen ezért a textil istálló kötőfékkel szemben ennek nincs szakadási pontja, ezért hosszú távon és felügyelet nélkül NEM KÖTHETÜNK KI vele lovat, illetve nem hagyjuk rajta a legelőn, balesetet okozhat! Ez a kötőfék kiképző-kötőfék. A csomózott kötőfék helyes felhelyezésére is ügyeljünk, mert rosszul beállított kötőfékkel kárt okozhatunk, vagy éppen nem érjük el a kívánt hatást.

Csomózott kötőfék
A csomózott kötőféke speciális helyeken csomókkal rendelkező kötőfék, mely pont a csomók által rendelkezik finomabb jel-átviteli tulajdonsággal, így tökéletes a ló idomításának céljából.

 

Csomózott kötőfék helyes megkötése:
Miért fontos, hogy a csomózott kötőfék helyesen legyen megkötve? Először is, ha a csomók nem a megfelelő ponton helyezkednek el a ló fején, vagyis rosszul van felhelyezve a csomózott kötőfék - tehát jelen esetben nem méretezési hibáról beszélünk -, akkor nem éri el az eszköz a célját, ami a pontos, finom jelek adása. Ha a tarkón át futó kötél vége előre felé néz, az zavaró jeleket közvetíthet a lónak, illetve kellemetlen számára, ahogy mozgás közben folyamatosan a fejéhez csapódik a kötél. Szélsőséges esetben a szemét is megsértheti. Biztonsági szempontból is fontos a helyes csomó alkalmazása. A rosszul megkötött kötőfék esetében megszorulhat a csomó. amit aztán nehéz vagy nem is lehet kibontani. Vagy épp ellenkezőleg, kioldódik és elszabadul a ló.

Nyakmadzag
Nem csak szabadon lovaglás esetében célszerű használni, de bármikor hasznos lehet hagyományos lovaglás esetén is. Akár arra a célra, hogyha csak bevisszük a lovat a legelőre, vagy vágta közben a kapaszkodásban is segíti. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy a jól képzett és finom segítségekre reagáló lovat kantár és kötőfék nélkül is továbbképezzük. A megfelelő méretű nyakmadzag kényelmesen helyezkedik egy a ló szügye fölött és nem szorítja a nyakát. Optimális esetben, ha a lovas lovagol vele ott tartja a kezében a nyakmadzagot, ahol a lovaglószárakat tartaná (vagy egy kicsit közelebb a marjához), de lovaglási stílustól függően valaki nem csak szügyhöz közel tarja, hanem bátran helyezi a ló nyakának minden pontjára (kivétel a torkán). Azonban kantár és kötőfék nélküli, csak nyakmadzaggal való lovaglást kizárólag képzett, finom segítségekre is reagáló lóval gyakoroljuk, máskülönben balesetveszélyes!

Lovagló- és kiképzőszárak
Fonatolt kötélből készült kiképzőszárnak nagyobb jelátviteli képessége van, mint egy könnyű súlyú rövid vezetőszárnak. Egy kiképzőszár általában 3-6m közötti hosszú, masszív, 14 mm átmérőjű kötél melynek egyik végén (képzésre alkalmas) masszív karabiner, míg a másik végén csapóval van ellátva, mellyel lehet a gyakorolt nyomás nagyságát erősíteni. 3 méteres kötél ideális lovaglás és vezetés céljából, de a nagyobb hosszúság esetén a ló mozgásterét még jobban bővíthetjük. A lovaglószár ugyanez a típus annyi különbséggel, hogy mindkét vége karabinerrel van ellátva, melyet a zablába is lehet csatolni. Direkt nem pánik karabinerrel vannak ellátva, nehogy egy hirtelen rántás miatt kinyíljon képzés közben. Szigorúan tilos a szárakat a kézben helytelenül, összegubancolva tartani vagy bármilyen testrészünkhöz rögzíteni, nehogy a ló balesetet okozzon lovasában! Továbbá fokozottan kell figyelni, hogy egy nagyobb rántástól, nehogy a kötél anyaga megégesse a kezünket!

Minőségteszt

Vásárlóink tesztelésének eredményeiről, avagy bizonyíték a Krelovi minőségi alkotásairól! 

Csomózott kötőfék teszt:

 

"2 éve használom az alábbi piros alap csomózott kötőféket. Kíváncsi voltam, hogy egy Krelovis kötőfék mennyire időtálló abban az esetben, ha nem kímélem és kiteszem minden-féle viszontagságoknak:

2 év alatt heti rendszerességgel télen-nyáron használtam lovam kiképzésére (pályán belül és tereplovaglásra egyaránt). Volt alkalom, mikor lovam ellenszegülve kitépte kezeim közül a vezetőszárat, mégsem szakadt vagy oldott ki a kötőfék. Állandó föl- és levételek alkalmával a csomót folyamatosan használtam, lehetőséget adva a foszlásra. Ez idő alatt előfordult, hogy földön hagyva sárba taposódott, de még a nyergesben is koszolódott.  Két év alatt nem tisztítottam és nem mostam ki a teszt céljából.

 

Az képek önmagukért beszélnek!

Mindenképp célom volt, hogy a fotó szín hűen visszaadja a jelenlegi állapotot. Az alábbi fotókon jól látható, hogy a 2 éves tesztelési folyamat alatt a csomók nem jöttek szét, a kötélen nem jelentkezett foszlás és még piros intenzív színét is szinte teljesen megtartotta!"

 

Rita & Koda, 2016

Kiképző- és lovaglószár teszt:

 

"Szintén 2 éve használok nyak-madzagnak, kiképző és lovaglószárnak is alkalmas 14 mm vastag fonatolt kötelet. Szükségem volt ebből a kötélből egy 15 méter hosszúságra, hogy lovamat nap mint nap kiköthessem vele a rétre, hogy kerítés hiányában nyugodtan legelhessen. Hevederes kötőfékre karabiner segístégével csatlakoztatva az év minden napján kikötöttem lovamat. Ez a kötél a párás vizes fűben, a sáros őszi időben és télen a hóban is kint volt szüntelen a nap 24 órájában.  A kötél bebizonyította, hogy nem csak időjárás álló, de az erőnyomásnak is ellenállt, még ha egy 400 kilós ló megindult, akkor is visszatartotta kár okozása nélkül.  

A képen látható kötél egy darabját fotóztam le bizonyítékképp, szemlél-tetve a tesztelést. Továbbra is retusálás és mosás, tisztítás nélkül tettem közzé.

Lovaglószáram ugyanezen anyagból készült, ám a 2 év alatt kevesebb időjárási viszontagságnak tettem ki, de annál többször vettem igénybe lovaglás alkalmával. A 3 méter hosszúságú díszítéssel ellátott kötél azóta is foszlás mentes, karabinere pedig a sok erőnyomás ellenére rozsda és sérülésmentesen díszeleg."

 

Rita & Koda, 2016

bottom of page